szkoła

5 M – Akademia Espresso - Italian Style

Przygotowanie perfekcyjnego espresso jest sztuką dlatego we Włoszech opracowano zasadę 5M:

  • Miscela (Ziarno) - Smak, zapach i bogactwo espresso zależy od ziarna. Caffe Team oferuje bogaty spektrum ziaren od ciemno palonych kaw neapolitańskich po średnio Palone ziarna kaw z Palarni prosto z Triestu,  różnorodność wyboru pozwala nam zaspokoić potrzeby różnych klientów.
  • Macinadosatore (Młynek) – powinien zapewnić odpowiedni stopień grubości zmielonej kawy.
    • Profesjonalny barista, każdego dnia gdy otwiera kawiarnię, zaczyna od ustawienia młynka. Młynek codziennie ustawia, kalibruje i sprawdza, które ustawienie będzie tego dnia najlepsze. Wyróżniamy dwa rodzaje młynków do kawy, namielający odpowiednią dozę od razu do portafiltra, oraz młynki z dozownikiem kawy mielonej. W profesjonalnych młynkach duże znaczenie odgrywa również średnica żaren. Im żarna są większej średnicy tym szybciej namielą zadaną porcję (około 8gram dla pojedynczego espresso) krótszy czas mielenie oraz duża precyzja mielenia  zapewnia najlepszy smak każdej kawy.
  • Macchina (Ekspres do zaparzania kawy) przed kupnem maszyny, dobrze sprawdzić, czy spełnia ona podstawowe zadania, musi ona:
    • dostarczać wody o określonej, stałej temperaturze (88±2°C);
    • utrzymywać stałe ciśnienie wody przez cały proces ekstrakcji kawy (9±1 bar);
    • utrzymywać stałe ciśnienie w dyszy spieniania mleka;
    • obsługa ekspresu musi być wygodna.
  • Mano (Barista) - Oznacza to, że doświadczenie i umiejętności baristy są ważne w procesie zaparzania filiżanki espresso. Personel powinien być przeszkolony z obsługi ekspresu kolbowego i prawidłowego spieniania mleka.
  • Manutenzione (maintenance)
    • Higiena, utrzymanie sprzętu w czystość . Piąte M pojawiło się, by podkreślić ważność tak bardzo zaniedbywanego obszaru, jakim była higiena w pracy przy espresso. 
    • Należy zadbać o:
      • czystość grup zaparzających, sitek kolb, uszczelek,
      • czystość kratki ociekowej, odpływu wody, podgrzewacza filiżanek
      • czystość młynka, czyste przegródki w dozowniku, klosz wyczyszczony z tłustych osadów kawy
Masz pytanie? Skontaktuj się!

Nasz serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Dowiedz się wiecej.

Zgadzam się